Skip to main content

Potpisan Sporazum o poslovnoj tehničkoj saradnji između Slobodne zone Subotica i IT Klastera Subotica

ITC Logo

U cilju jačanja privredne slike našeg grada, Slobodna zona Subotica pokrenula je projekat „Zajedno do uspeha“, u okviru koga su potpisani Sporazumi o poslovno - tehničkoj saradnji sa ustanovama iz oblasti privrede, nauke, prosvete, razvojnim agencijama... Jedan od potpisnika Sporazuma o poslovno - tehničkoj saradnji je bio i Subotički IT klaster.

Sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji sa Slobodnom zonom potpisali su predstavnici srednjih škola, Visoke tehničke škole, Ekonomskog fakulteta, Privredne komore Srbije, Unije poslodavaca Srbije, Poslovne zone Banja Luka, IT klastera, javnih preduzeća, sindikata...

- U skladu sa našim novim opredeljenjima i pravcima razvoja, opredili smo se za zaključivanje ovih sporazuma o projektno-tehničkoj saradnji, koji će se realizovati u nekoliko etapa. Ovo je prva epata i ponosni smo na činjenicu da je 20 subjekata odlučilo da potpiše sporazum sa našim privrednim društvom. Projekat smo nazvali „Zajedno do uspeha“ čiji je cilj da se inteziviraju naši projektni kapaciteti, da zajedno apliciramo na domaće i međunarodne projekte, razmenjujemo inofrmacije koje su značajne za razvoj poslovanja, kao i da pokrenemo časopis koji će izlaziti jednom godišnje gde bi učesnici projekta prezentovali svoje ideje, razvojne ciljeve i potencijale... – objasnio je Saša Gravorac, direktor Slobodne zone Subotica. - Ovaj sporazum je prvi korak u putu ka uspehu, a nadamo se ćemo na tom putu svi zajedno ostvariti benefite. On treba da bude put ka stvaranju jednog privredno-intelektualnog inkubatora, koji će omogućiti novo repozicioniranje Slobodne zone na tržištu. Kroz ovaj sporazum obezbedićemo i novi imidž Slobodne zone koji će ići ka razvoju intelektualnih resursa i svakako njenu veću ulogu u društvenom životu grada, pokrajine i republike , a ne samo u privrednom životu, gde smo prisutni i imamo aktivnu ulogu.

Ozvaničenje saradnje podržava Grad Subotica, koja će dati svoj doprinos u stvaranju povoljnog privrednog mabijenta.

- Rezultat ovoga će biti sinergijski efekat jer zajedničko nastojimo, sa aspekta privrede , nauke, tehnologije, nauke, da unapredimo u viši stepen prisutnosti Subotice u projektnoj percepciji i u drugim sferama razvoja – ističe Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za privredu.

Među potpisnicima ovog akta je i počasni član subotičkog IT Klastera, Gimnazija „Svetozar Marković“, koja planira aktivnije učešće na projektima.

- Gimnazija od ove školske godine planira učešeće na IPA projektima, da kroz nova specijalistička odeljenja realizuje saradnju sa drugim privrednim organima u gradi. Time želimo da podignemo kvalitet nastave ali i da naš Grad zna sa kakvim resursima, budućim studentima, raspolaže privredna sredina – najavljuje Dušan Pavlović, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“.