Skip to main content

Potpisan ugovor o saradnji između Infostud Grupe i Politehničke škole Subotica

Infostud Politehnička

Danas je u prostorijama InfostudHub-a potpisan ugovor o saradnji u dualnom obrazovanju između kompanije Infostud Grupa i Politehničke škole u Subotici. U saradnji Politehničke škole u Subotici i IT klastera Subotica, otvoren je obrazovni profil Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje u ovoj srednjoj školi. Otvoreni profil je zamišljen po principu dualnog obrazovanja, te je bilo od izuzetnog značaja da lokalne kompanije prepoznaju i daju podršku za ovaj profil. Pored Infostud Grupe, još 3 kompanije, ICBTech, Studio Present i Concord Soft, će učestvovati u dualnom obrazovanju i pokušati da prenesu učenicima svoju ekspertizu, znanje i kulturu svojih kompanija.

U državama regiona, obrazovni profil sličan ovome je već ustaljen dugi niz godina, dok u Republici Srbiji pored Subotice, ovaj obrazovni profil postoji još samo u Beogradu, ali je u Beogradu po sistemu tradicionalnog obrazovanja. Ovaj profil je otvoren pre 2 godine, i učenici prve generacije su sada treći razred. Saradnja između članova IT klastera i visokoobrazovnih institucija u Subotici postoji već dugi niz godina, dok je ovo prvi zvaničan poduhvat u saradnji sa srednjim školama iz Subotice.

Prilikom potpisivanja ugovora Oliver Guganović ispred udruženja Subotički IT Klaster je izjavio: "Članovi Subotičkog IT klastera su prepoznali potencijal i značaj dualnog obrazovanja, te u saradnji sa Politehničkom školom iz Subotice otvorili novi obrazovni profil pod nazivom Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Dualno obrazovanje kao koncept nudi mnogo mogućnosti za bolji rad i upoznavanje učenika sa realnom radnom sredinom i radnim zadacima. Naša branša je malo drugačija od uobičajenih obrazovnih profila u dualnom obrazovanju, te je shodno tome vrlo mali broj obrazovnih profila iz domena informacionih tehnologija u dualnom obrazovanju. Verovatno je tu prisutna i doza rezervisanosti od strane privrede prema uključivanju u dualnom obrazovanje za ovakve profile, te mi je zbog toga posebno drago da pioniri u dualnom obrazovanju za ovaj profil dolaze iz Subotice. Dakle, ovo je prvi i jedini obrazovnih profil ovog tipa u dualnom obrazovanju u našoj državi. Značaj upoznavanja učenika sa radnom sredinom i okruženjem u kompanijama je višestruk, jer učenici dobijaju realnu sliku o radu u kompanijama i stiču iskustvo u radu sa instruktorima. Želeo bih da izrazim zadovoljstvo i pozdravim odluke kompanije Infostud grupa, kao i kompanijama koje su takođe u procesu akreditacije ICBTech, Studio Present i Concord Soft, što su prepoznale potencijal i značaj dualnog obrazovanja, i odlučile da prenesu srednjoškolcima svoje znanje i veštine, te i kulturu rada u ovim kompanijama".

izvor TV Subotica