Skip to main content

Stav Subotičkog IT klastera povodom dodele državnih subvencija nemačkoj kompaniji “Continental”

IT

Dolazak stranih kompanija u Srbiju je svakako dobro jer se otvaraju nova radna mesta, primenjuju se nove metode rada koje u budućnosti mogu koristiti i domaće kompanije, povećava se konkurencija i samim tim kvalitet usluga koji se pruža. Domaće IT kompanije se ne plaše strane konkurencije, što dokazuju svojim proizvodima koje plasiraju na strana tržišta.
Problem je u stvaranju nelojalne konkurencije. Na tržištu rada ne postoje nezaposleni IT stručnjaci. Kompanija “Continental” će veliki deo svojih zaposlenih regrutovati od kadrova koji rade u domaćim IT kompanijama uz svesrdu pomoć države koja daje 19.000 eura subvencije po svakom zaposlenom. Smatramo da to nije korektno. Na ovaj način se ne rešava problem nezaposlenosti jer je u IT sektoru manjak kadrova.
Smatramo da ako država stvarno želi razvoj IT sektora onda treba da daje subvencije i domaćim kompanijama na osnovu istih kriterijuma.
Država bi trebalo da mnogo više sredstava uloži u sektor obrazovanja stručnjaka i hitno reši problem nedostatka kvalifikovanog nastavnog kadra u obrazovnim ustanovama.
Mišljenje i drugih naših kolega povodom istog pitanja:

https://vojvodinaictcluster.org/sr/o-gloginjama-i-vlasnistvu/
https://vojvodinaictcluster.org/sr/put-do-pakla-i-dobre-namere/
http://www.ict-net.com/subvencija-kompaniji-continental-neravnopravna-t…
http://www.zrict.rs/stav-zrenjaninskog-ikt-klastera-povodom-drzavnih-su…