Skip to main content

Novosti

U Business centru „Galleria“ 24.11.2022. se održava četvrta konferencija „IT4Business”, u organizaciji “IT Klastera” Subotica, koja je javnosti predstavila proces digitalne transformacije poslovanja.

Po dostupnim podacima u našoj zemlji je veoma mali broj kompanija koje su se digitalizovale, a jedan od razloga je i nedovoljna informisanost o prednostima ovog postupka.

Najveća subotička internet kompanija "INFOSTUD GRUPA" posle 22 godine poslovanja menja ime u "INSPIRA GRUPA". Istovremeno njihov prvi i najveći biznis "POSLOVI INFOSTUD", koji je lider u oblasti zapošljavanja u Srbiji, zadržava ime "INFOSTUD - CENTAR ZA ZAPOŠLJAVANJE I RAZVOJ KARIJERE".

Kako bi maturante iz okolnih mesta upoznali sa potencijalima za studiranje i život u našem gradu, „IT Subotica 2030“, u petak 7. oktobra organizuje drugi „Subotica Open IT“ događaj.

Više od 500 učenika iz jedanaest škola, gimnazija, tehničkih i ekonomskih škola iz Sombora, Bačke Topole, Kule, Bečeja, Sente, Ade, Apatina, Kikinde, imaće priliku da se upozna sa programima Ekonomskog fakulteta i Visoke tehničke škole, ali i da posete kompanije članove IT klastera Subotica koje posluju u našem gradu.

U cilju jačanja privredne slike našeg grada, Slobodna zona Subotica pokrenula je projekat „Zajedno do uspeha“, u okviru koga su potpisani Sporazumi o poslovno - tehničkoj saradnji sa ustanovama iz oblasti privrede, nauke, prosvete, razvojnim agencijama... Jedan od potpisnika Sporazuma o poslovno - tehničkoj saradnji je bio i Subotički IT klaster.

Proteklog vikenda, u prostorijama "Infostud-a", održano je 6. "BizKod" studentsko takmičenje za programere i ekonomiste. U "Biz" delu takmičenja najuspešnija je bila ekipa "Bizovci", dok je u "Kod" delu takmičenja pobedu odnela ekipa "404 name not found".

U takmičenju je učestvovalo 28 timova, odnosno 112 studenata Ekonomskog fakulteta i Visoke tehničke škole strukovnih studija. Takmičari su na raspolaganju imali 24h da reše studiju slučaja i prezentuju stručnom žiriju.

U nedelju 15.5. organizacija IT Subotica 2030 je u saradnji sa IT Klasterom Suboticaorganizovala prvi IT dan u Subotici.

U lepom ambijentu Đorđević salaša održana su sportska takmičenja, zabavljali smo se različitim "gedžetima" i družili uz muziku, hranu i piće.

Petar Stakić, direktor organizacije IT Subotica 2030, je rekao: "Okupili smo se jer smo želeli da se u neformalnoj atmosferi zaposleni u IT sektoru Subotice bolje upoznaju. Kada se bolje poznajemo onda više sarađujemo što u značajnoj meri pomaže da se naš grad razvija u ovoj oblasti".

U petak, 1. aprila, u Subotici je po prvi put održan “Subotica Open IT” događaj, u okviru koga smo ugostili preko 400 maturanata iz Bačke Topole, Bečeja, Kikinde, Kule, Senta i Sombora. Maturanti su mogli da se upoznaje sa studijskim programima Ekonomskog fakulteta u Subotici i Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice, ali i sa nekolik IT kompanija iz našeg grada. U ovom događaju je učestvovalo 5 tehničkih škola, 3 gimnazije ali i 1 ekonomska škola.

Ovogodišnja "IT4Business" konferencija okupila je oko 180 učesnika, koji su imali priliku da poslušaju predavanja sedam stručnjaka iz različitih oblasti privrede, da međusobno razmene pozitivna i negativna iskustva o digitalizaciji, te tako unaprede svoje poslovanje.

U saradnji Ekonomskog fakulteta u Subotici, Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice i Subotičkog informatičko-tehnološkog klastera pokrećemo seriju predavanja na ove 2 visokoobrazovne ustanove. 

U petak 24.9. je odeljenje GFD49 tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje bilo u poseti kompaniji Scenso, jednom od članova IT Klastera Subotica.